Pottetræning – Sådan bliver dit barn helt blefri - LittleUnBox

Pottetræning – Sådan bliver dit barn helt blefri

pottetræning

Er det ved at være tid til at skifte bleerne ud og komme i gang med pottetræning og rigtige toiletbesøg? Det er fantastisk, når du kan droppe bleerne og se dit barn bruge toilettet i stedet for. Men processen fra blebarn til toiletbruger kan føles lidt uoverskuelig. Læs med her, og få gode tips til pottetræning!

Pottetræning er en naturlig del af det at være forældre, men det gør det ikke nemt. Det kan føles frustrerende, når junior for tredje gang på samme dag har et uheld i bukserne. Og det kan være svært at finde ud af, hvordan du bedst griber det an.

Men det behøver ikke at være et mareridt at gøre den lille blefri. Med den rigtige, rosende tilgang og det korrekte udstyr bliver processen nemlig langt lettere. Derfor har vi lavet denne guide til, hvordan du kan droppe bleindkøbene og gøre din baby blefri!

Hvornår skal du begynde pottetræningen? 

Allerede fra 17-måneders alderen begynder mange børn at interessere sig mere og mere for deres underliv. De begynder at vise interesse for, hvad der sker med kroppen, og hvad der foregår på toilettet. Derfor er det oplagt at gøre toiletbesøg til en naturlig begivenhed. Tag gerne dit barn med på toilettet, hvis de er interesserede. Og tal åbent om, hvad der sker, når vi går på toilettet.

Vent dog med at påbegynde pottetræningen, indtil dit barn er omkring 3-års alderen. Det er nemlig først her, at barnet begynder at kunne mærke tisse- og afføringstrangen ordentligt. Men nogle børn er ikke klar før endnu senere.

Her er de tre almindelige faser, inden dit barn er klar til at blive pottetrænet:

  1. Dit barn begynder at blive bevidst om, at det tisser og kan nu sige, når det gerne vil skiftes.
  2. Han eller hun bliver mere og mere interesseret i toiletbesøgene og kan nu sige, når de tisser.
  3. Barnet kan holde sig tør i mindst 3 timer og begynder også at kunne sige, at nu skal det tisse.

Sådan kommer du i gang med pottetræningen

Viser alderen og tegnene, at det er på tide at blive blefri? Så kan du begynde toilettræningen. Og her er der nogle ting, du bør tænke over.

Start gerne om sommeren

Det er ikke altid til at planlægge, hvornår dit barn er klar til pottetræningen. Hvis det er muligt, bør du dog trække den til foråret og gerne helt til sommermånederne. Det er nemlig langt lettere at øve toiletbesøgene, når det er varmt udenfor.

Om sommeren render de små alligevel rundt i bar numse eller meget lidt tøj. Derudover kan de lettere selv tage shorts og underbukser af end en flyverdragt. Og ofte har du kun kort tid fra dit barn skal tisse, til de rent faktisk gør det. Derfor er det rart at kunne få tøjet af i en fart. 

Hav det rette udstyr klar

Det giver sig selv, at en 3-årig barnenumse ikke kan bruge et almindeligt toilet. Derfor er det vigtigt at have det rigtige udstyr derhjemme til at påbegynde toilettræningen. Og her er der flere forskellige muligheder, men de to mest almindelige er: 

  • En pottestol i en størrelse, som passer til dit barn.
  • Et babytoiletsæde til toilettet og en smart skammel. 

Det er oplagt at starte med en pottestol. Den står på gulvet og er let for dit barn at komme til. Det gælder specielt jo tidligere, du begynder pottetræningen. Senere kan du skifte til et toiletsæde og en skammel eller en toilettræner med trappe. 

Er dit barn stort? Eller har I allerede brugt pottestolen. Så er et toiletsæde i babystørrelse i kombination med en skammel det næste skridt. Her vænner dit barn sig til at sidde på en rigtige porcelænstrone. Du kan også købe en smart kombiløsning, som f.eks. en toilettræner med trappe.

6 gode råd til at gøre din baby blefri

Det kan virke uoverskueligt at skulle i gang med toilettræningen. For at gøre det lettere har vi samlet de 6 bedste råd til dig, der har et barn i pottealderen. Læs dem, og så skulle du gerne være helt klar til at begynde!

1. Gør det sjovt og spændende

Gør toiletbesøget til en oplevelse, som dit barn glæder sig til. Det kan du f.eks. gøre ved at lægge nogle spændende bøger på toilettet. Du kan med fordel samle en række pixibøger på en snor og binde dem til toiletpapirsholderen.

Underholdningen er også en fordel, da små børn ikke altid tisser lige med det samme. Det tager nogle gange lidt tid, og så er det let for barnet at blive utålmodig.

2. Lær dit barns signaler at kende

Ligesom voksne har børn specielle ansigtsudtryk og bevægelser, de gør, når de trænger til et toilet. Hold øje, og lær at genkende dit barns signaler.

3. Brug potten på strategiske tidspunkter

I starten kan det være svært for den lille selv at sige til. Derfor bør du gøre det til en vane at besøge porcelænstronen på strategiske tidspunkter. 

Det gælder f.eks. som det første om morgenen, efter middagsluren og efter alle måltider. På den måde undgår du flest mulige uheld. 

4. Vis dit barn, hvordan det skal gøre

Vælger du at bruge en pottestol, bør den stå synligt fremme. På den måde bliver dit barn hele tiden mindet om pottetræningen. Og derudover er det også en god idé at tage den lille med dig på toilettet. Vis barnet, hvad der sker, og hvordan du gør. 

5. Tag det ét skridt ad gangen

Rom blev ikke bygget på én dag. Og dit barn vil heller ikke være pottetrænet med det samme. Det tager tid, og det kommer til at have uheld undervejs. Men det er helt normalt, og det er vigtigt, at du forbliver positiv.

Skæld aldrig den lille ud, når det har et uheld. Ros i stedet, når barnet har været på toilettet eller siger til, inden han eller hun tisser. Det kommer du nemlig langt længere med!

6. Spørg ind, og opfodr til kommunikation

Det er vigtigt at vores kropslige behov aldrig bliver tabubelagte eller føles pinlige. Sørg derfor for åben kommunikation i hele processen. Spørg dit barn, om det skal tisse eller besøge toilettet. Og ros det, når det selv giver udtryk for tissetrang.

Nu har du nogle gode tips og tricks til pottetræningen. Og så er det ellers lige til at gå i gang. Så begynd så snart dit barn er klar, og før du ved af det, kan du helt slette bleerne fra indkøbslisten!

Tilbage til blog